Emmen 13 september 2015

 • Shantyfestival  Emmen 13 september 2015.

  Voor de derde maal in mijn negenjarige “Shanty-loopbaan” naar Emmen. De eerste keer zijn wij er helemaal “te pletter” geregend en heb ik destijds Emmen omgedoopt tot Emmer, omdat volgens mij  al het hemelwater daar verzameld werd.  De tweede keer prachtig weer  en leuke optredens, wel destijds de busreis gemist omdat we een paar dagen eerder al naar Emmen afgereisd waren.  Wat zou het dit jaar worden? De oorspronkelijke weersverwachtingen van zowel Piet Paulusma als het KNMI zagen er niet veelbelovend uit. 90% Kans op neerslag, het zal toch niet weer Emmer worden?

  Zondagmorgen 08.15 uur verzamelen. Kwart over acht!! Dat is voor mijn gevoel bijna midden in de nacht. Maar iedereen is op tijd aanwezig en stipt half negen gaan we richting Drenthe. Het is te merken dat het nog vroeg is, hier en daar klinkt wat gesnurk en iedereen is vrij tam. Een stukje voor Zwolle even een peukenstop voor de rokers en een frisse neus voor de niet rokers en dan weer snel door naar Emmen. Onderweg wat plassen op de weg die het ergste deden vermoeden, maar ondanks de  donkere luchten blijft het droog. Aangekomen in Emmen twee uurtjes in de wacht tot ons eerste optreden, dus eerst maar wat plekjes op een terras reserveren onder een reuzenparasol, zodat we het in ieder geval droog zouden houden en het bleef gelukkig droog!!!!

  Om half twee ons eerste optreden van 25 minuten op het Hoofdpodium, helaas ging de wissel niet zo snel. Maar ja, het zijn natuurlijk geen teenagers, die het trapje naar het podium op en af moeten lopen.  Dan maar een liedjes min der zingen! Onder de enthousiaste leiding van zwaaiert John gingen we er volop tegenaan en zelfs het feit, dat er te weinig standaards aanwezig waren voor al onze spiekboeken, kon, ondanks wat gemopper, de pret niet drukken. Onze spreekstalmeester was in grootse vorm evenals het koor en de scheepskapel en allen lieten zich van de beste kant zien en horen. Ook de volgende optredens moesten iets ingekort worden ten gevolge van de wisseltruc, maar ook hier presenteerde ons Stuurloze zooitje zich TOPPIE.

  Tussendoor hadden de Stuurlozen de weg naar de Snack automaat gevonden en de bamihapjes, croquetten en patat vonden gretig aftrek, maar ondanks enkele verbrande bekkies zette een ieder weer zijn beste beentje voor tijdens de gezellige samenzang.   Vervolgens op naar de bus waar (bijna) iedereen op tijd aanwezig was, ik zeg bijna iedereen omdat enkele Stuurlozen zich in de bus van onze Duitse Shanty vrienden hadden geïnstalleerd en daar pas achter kwamen toen ze een toch wel wat vreemd dialect hoorden spreken???!!!

  Zo rustig als de heenreis verliep, zo druk en gezellig was de terugreis. Omdat ons repertoire door de trage wissels niet volledig was afgewerkt, zat er nog volop energie in onze Stuurlozen. En wat gebeurt er, bijna onze volledige repertoire wordt afgewerkt en dat allemaal zonder boek, helemaal uit het hoofd en zonder enige hapering. Toen alle Stuurloze liedjes waren afgewerkt was het toch wel moeilijk bescheiden te blijven voor kerels met zoveel talent en werd er toch wel iets te hoog gegrepen  met de songs van John Denver, the Beatles, Rob de Nijs etc. Natuurlijk hadden we enkele goede voortrekkers cq  voorzingers, maar het klonk toch niet zo als onze eigen liedjes. Maar pret hadden we natuurlijk wel. In de buurt van Rotterdam aangekomen, was het gedaan met de inspiratie en werd het aloude Potje met Vet op de tafel gezet. Zelfs de weergoden waren hierover teleurgesteld en prompt ging het, terug in Schiedam, regenen.

  Stuurlozen, we hebben er, samen met onze aanhang, weer een fantastische dag van gemaakt en ik weet zeker dat we er met z’n allen weer volop van hebben genoten.

  Wim E. 130915

  Klik hier voor de foto’s.

 • DSC_0005

  DSC_0024

  DSC_0031

  DSC_0075

  DSC_0099

Posted in: